Dutch Debian Distribution Initiative

Het adres voor Debian in Nederland -- en de rest van Europa

Nieuwe Bestelling

Nieuws

Debian 7.0 "Wheezy"
De nieuwste Debian versie 7.0 oftewel "Wheezy" is officieel gereleased op 4 mei 2013. Op deze pagina kun je CD's en DVD's bestellen.

Let op: deze pagina is vrij ingewikkeld - neem rustig de tijd om 'm te bestuderen. Alle tekst is relevant!

Beschikbaar

De volgende artikelen zijn te bestellen:

Debian 7.0 oftewel "Wheezy":

 • Debian GNU/Linux 7.0 Official Binary CD's en DVD's (60 tot 68 CD's danwel 9 of 10 DVD's),
  voor amd64, armel, armhf, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, s390, s390x en sparc.
 • Debian GNU/Linux 7.0 Unofficial Extras CD's en DVD's,
  voor amd64, armel, armhf, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, s390, s390x en sparc.
 • Debian GNU/Linux 7.0 Official Multi-Arch CD's en DVD's,
  voor i386-amd64.
 • Debian GNU/Linux 7.0 Official Live CD's en DVD's,
  zes varianten voor i386 en amd64.
 • Debian GNU/kFreeBSD 7.0 Official Binary CD's en DVD's (61 of 62 CD's danwel 9 DVD's),
  voor i386 en amd64.
 • Debian GNU/kFreeBSD 7.0 Unofficial Extras CD's en DVD's,
  voor i386 en amd64.
 • Debian GNU/Linux 7.0 Official Source CD's en DVD's (46 CD's danwel 8 DVD's).
Doosjes voor CD's en DVD's zouden extra verzendkosten met zich meebrengen, daarom worden papieren hoesjes gebruikt. Lege doosjes kun je krijgen bij bijvoorbeeld platenzaken, V&D, Hema, diverse computer- en elektronica-zaken en sommige supermarkten. Desgewenst kun je zelf artwork printen.

Soorten computers

De Debian software is beschikbaar voor verschillende soorten computers ("architecturen"):

 • i386: de 'standaard' desktop PC's en laptops, met processoren vanaf de Intel 80486 tot de nieuwste Pentium, Celeron, Xeon, Core en Atom, en ook compatibles zoals AMD K5 en hoger, Athlon- en Phenom-varianten, en VIA C3 en hoger
 • amd64: volledige 64-bits ondersteuning voor 'standaard' 64-bits desktop PC's en laptops, met 64-bit processoren van AMD met de "AMD64" extensies, namelijk vanaf Athlon64 en Opteron, en ook Intel met de "EM64T" extensies, namelijk nieuwe Xeon en Core 2 en hoger. Deze processoren kunnen ook als i386 gebruikt worden, maar dan enkel in 32-bits mode; lees meer...
 • armel: de little-endian EABI variant voor 'ARMv4t' en 'ARMv5t' processoren (o.a. in de Linksys NSLU2 en diverse NAS apparaten, tablets, Raspberry Pi); lees meer...
 • armhf: de nieuwe little-endian EABI variant voor 'ARMv7' en nieuwere processoren die beschikken over hardware floating-point bewerkingen (in diverse tablets en smartphones, embedded apparaten); lees meer...
 • ia64: Intel's 64-bit Itanium processoren in sommige high-end systemen, weinig verkocht (dus niet de 64-bits PC's en laptops, zie daarvoor amd64 boven); lees meer...
 • mips: de processoren van MIPS, big-endian variant (o.a. in SGI Indy en Indigo2 workstations, Cavium Octeon); lees meer...
 • mipsel: de processoren van MIPS, little-endian variant (o.a. in Digital DECstations, Loongson 2e/2f, Yeelong laptop); lees meer...
 • powerpc: de 'PowerPC' processoren, inclusief G3/G4/G5, van Motorola/IBM (o.a. in Apple's PowerMac, iMac, Mac Mini); lees meer...
 • s390: de S/390-serie mainframes van IBM, 32-bit mode; lees meer...
 • s390x: de S/390-serie mainframes van IBM, 64-bit mode (bijv. z196, z114); lees meer...
 • sparc: de sun4u 'Ultra' en sun4v 'Niagara' processoren van Sun (o.a. in UltraSPARC workstations); lees meer...

=> Als Windows 95/98/200x/ME/XP/Vista/7/8 (maar niet RT) op je computer draait (of kan draaien), dan is i386 voor je computer geschikt.
=> Als Windows XP/Vista/7/8 in 64-bits mode op je computer draait (of kan draaien), dan is amd64 voor je computer geschikt.

Sinds ca. 2008 hebben de meeste desktop en laptop PC's 64-bits ondersteuning. De amd64 variant kun je hiervoor gebruiken. Dankzij de "Multi-arch" mogelijkheden vanaf Debian 7.0, kan de meeste i386 software probleemloos worden gebruikt op een amd64 installatie (denk aan Flash, Adobe Reader, Java, Firefox plugins).

De programma-broncodes op de Source CD's en DVD's zijn architectuur-onafhankelijk en kunnen dus overal gecompileerd worden.

Voor alles behalve i386 en amd64 zijn vaak speciale vereisten. Verzamel eerst grondig informatie via http://www.debian.org/ports voor je bestelt!

kFreeBSD

Debian 7.0 is beschikbaar met de bekende standaard Linux kernel. Dat is waar de meeste gebruikers belangstelling voor hebben.

Maar voor de liefhebbers is Debian ook beschikbaar met de FreeBSD kernel. Dit betreft dus enkel de kernel en enkele ondersteunings-utilities; voor de rest is alles de bekende Debian software inclusief de GNU libc en compiler collectie. Let er wel op dat dit alles een "technology preview" betreft, vooral voor desktop-programma's is nog maar beperkte ondersteuning. Meer informatie is beschikbaar via de Debian kFreeBSD pagina en de FAQ.

=> Voor praktisch iedereen geldt dus: vergeet de kFreeBSD versie.

Wat staat op welke CD en DVD?

De installeerbare software op de Binary CD's en DVD's is geordend, beginnend met de hoogste populariteit. De broncode op de Source CD's en DVD's is geordend op alfabetische volgorde. De DVD's hebben steeds ongeveer dezelfde inhoud als 7 CD's.
Samengevat:

DVD
CD
Installatie progr.
Software
Broncode
 
  Binary-1  
 
Binary-1
Ja
Populair-1
-
Binary-2 t/m 7
-
Populair-2
-
Extras
Extras
-
Populair-3
-
Binary-2
 
  Binary-8 t/m 14  
-
Vrijwel nooit gebruikt
-
Binary-3
 
  Binary-15 t/m 21  
-
Vrijwel nooit gebruikt
-
:
:
:
:
:
:
Binary-9
 
  Binary-57 t/m 63  
-
Vrijwel nooit gebruikt
-
Binary-10
 
  Binary-64 t/m 68  
-
Vrijwel nooit gebruikt
-
  Source-1  
 
Source-1 t/m 6
-
-
Pakketjes 0 - D
Source-2
 
  Source-7 t/m 13  
-
-
Pakketjes D - F
:
:
:
:
:
:
Source-7
 
  Source-40 t/m 44  
-
-
Pakketjes S - W
Source-8
 
  Source-45 t/m 46  
-
-
Pakketjes W - Z

(Niet alle soorten computers hebben dezelfde aantallen CD's en DVD's; zie bij de bestellijst onderaan deze pagina.)

De precieze inhoud van de CD's en DVD's kan doorzocht worden via de zoekfunctie. Zoek bijvoorbeeld op "gnucash _i386" of "gnucash .tar" (zonder de quotes) om i386-binaire danwel source pakketjes van gnucash te vinden. Let op de spatie tussen de zoektermen.

De Extras CD's en DVD's

Op de Extras CD's en DVD's staat ten eerste de meest gebruikte software uit het Debian archief die niet op de Officiële Binary CD's danwel DVD's staat. Dit betreft voornamelijk de secties 'contrib' en 'non-free'. (Hiermee wordt dus voorzien in de fysieke transmissie die noodzakelijk is voor het opzetten van dit gedeelte van de Debian mirror.) Daarnaast is het "Marillat" archief met multimedia-programmatuur opgenomen, en een aantal niet-Debian-specifieke zaken zoals de "free edition" van WordPerfect 8 voor Linux.

De overige ruimte op de Extras CD's is opgevuld met interessante pakketjes van de Binary-8 t/m 68 CD's. De Extras DVD's zijn opgevuld met interessante pakketjes van de Binary-2 t/m 10 DVD's. Software van die CD's en DVD's wordt zelden gebruikt en die CD's/DVD's zijn dus voor praktisch niemand nodig; de enkele interessante pakketjes ervan staan op de Extras CD's en DVD's. Samen met de Binary-1 t/m 7 CD's danwel de Binary-1 DVD vormt dit een uitstekend bruikbare combinatie.

Geen Netinst en Businesscard CD's meer

Voor eerdere Debian versies waren er kleinformaat CD's die je die makkelijk kon meenemen. Vanaf Debian 7.0 is deze mogelijkheid helaas niet meer beschikbaar.

De Businesscard CD's hadden maar een zeer beperkte bruikbaarheid, namelijk tot aan de volgende revisie, enkele maanden later. Door de hoeveelheid klachten die dit veroorzaakte, heeft Debian besloten om de Businesscard CD's geheel te laten vervallen.

Er worden nog steeds wel Netinst CD images door Debian beschikbaar gesteld, maar die zijn te groot geworden om op een 8cm CD te passen. En een Netinst op een normale CD heeft geen voordeel boven de Binary-1 CD die meer inhoud heeft voor hetzelfde geld. Daarom hebben we de Netinst CD niet meer in ons assortiment.

(Ook de Live CD "Standard" variant is te groot geworden voor een 8cm CD, en dus alleen beschikbaar in normaal CD formaat.)

Multi-Arch CD's en DVD's

Er zijn "Multi-Arch" CD's en DVD's beschikbaar, die kunnen worden gebruikt op twee verschillende soorten computers. De Multi-Arch CD's en DVD's zijn bootable op zowel i386 als amd64, en kunnen op beide soorten de installatie starten.

De Multi-Arch CD bevat ca. een halve i386 Binary-1 CD plus een halve amd64 Binary-1 CD. Je kunt hiermee dus van beide soorten een zeer minimaal Debian systeem op een harde schijf installeren, en daarna de rest van internet laten downloaden.

De Multi-Arch DVD bevat iets meer dan de Binary-1 en 2 CD's van zowel i386 als amd64, plus de bijbehorende source pakketten. Hiermee kan dus, ook zonder netwerk, een redelijk bruikbare Debian-omgeving worden geïnstalleerd op beide soorten computers. Deze DVD is vooral bedoeld om op beurzen te verspreiden zonder dat mensen hoeven na te denken over welk soort computer ze hebben.

Live CD's en DVD's

Er verschillende officiële "Live" CD en DVD varianten beschikbaar voor i386 en amd64 computers. Deze CD's/DVD's booten direct naar een compacte Debian omgeving die volledig vanaf de CD/DVD draait. Veel hardware wordt automatisch gedetecteerd, waaronder netwerk en videokaarten, maar enige moeilijkheden in deze relatief nieuwe ontwikkeling zijn niet altijd uit te sluiten.

Er zijn zes varianten beschikbaar:

GNOME : DVD, grafische omgeving met de GNOME desktop.
KDE : DVD, grafische omgeving met de KDE desktop.
LXDE : DVD, grafische omgeving met de LXDE desktop.
XFCE : DVD, grafische omgeving met de XFCE desktop.
Rescue : DVD, tekstomgeving met vele systeembeheer tools.
Standard : CD, vrij minimale tekstomgeving.

Om computers op locatie te onderzoeken en repareren, is de "Live Rescue" DVD meer geschikt dan de "Live Standard" CD. Op de "Rescue" DVD is veel meer software beschikbaar, zoals lynx/links, gcc/g++/gdb/make, mc, ppp/pppoe/pptp, minicom, openvpn, dosfstools/ntfs-3g, tcpdump, en vele anderen. De meeste hiervan zijn trouwens ook niet beschikbaar op de grafische desktop Live DVD's, want die DVD's zijn alleen bedoeld voor desktop-gebruik met software als Iceweasel (Firefox) en LibreOffice.

Meer informatie is beschikbaar op live.debian.net. Voor de exacte inhoud van de CD's, zie de .packages files voor i386 en amd64.

Je kunt de "Live Standard" CD bestellen met de lettercode 'LS' in het onderdeel "Losse Bestelling" onderaan deze pagina. Voor de diverse Live DVD varianten gebruik je de lettercode 'LG', 'LK', 'LL', 'LX', of 'LR'.

Welke CD's of DVD's heb ik dan nodig?

 • Als je Debian wilt installeren: in ieder geval de Binary-1 CD of DVD.
 • Als je alle nuttige software wilt: de Binary-1 t/m 7 en Extras CD's; of de Binary-1 en Extras DVD's;
 • Als je ook alle "nutteloze" software wilt: alle overige Binary CD's danwel DVD's.
 • Als je Debian wilt gebruiken zonder te installeren: een Live DVD desktop variant.
 • Als mensen je soms zomaar vragen om een computer te repareren: een Live "Standard" CD of "Rescue" DVD.
 • Als je een programmeur bent die graag bezig is met source code en het maar lastig vindt om af en toe nieuwere(!) source code te downloaden, dan ook alle Source CD's of DVD's. NB: Praktisch niemand heeft hier dus wat aan!
  En nog een uitzondering: de kernel source staat als installeerbaar binary pakket op de Binary CD's en DVD's; namelijk ca. Binary-13 CD of Binary-2 DVD. De Source CD's/DVD's zijn dus helemaal niet nodig om een eigen kernel te compileren. En uiteraard is het ook altijd mogelijk om het pakket van internet te laten downloaden.

Lees meer...

...over Debian op de Debian homepage,
...over de CD's en DVD's,
...in de Nederlandstalige Handleiding (voor de oude Debian versie 2.2).

De Prijzen

De prijzen voor alle mogelijke bestellingen worden met het formulier onderaan deze pagina automatisch berekend. Een compleet overzicht op deze plaats zou te groot worden, en ook te ingewikkeld vanwege de automatische kwantumkorting en de trapsgewijs toenemende portokosten afhankelijk van het gewicht.

Er zijn twee veel-gevraagde "standaard-pakketten" in de aanbieding, tegen een gereduceerde prijs (het formulier berekent ook dit correct). Deze aanbiedingen gelden alleen bij verzending binnen Nederland.

       "Starter - CD"
 Official Binary-1 CD 
 + Official Binary-2 CD 
 + Official Binary-3 CD 
 + Official Binary-4 CD 
 + Official Binary-5 CD 
 + Official Binary-6 CD 
 + Official Binary-7 CD 
 + Unofficial Extras CD 
 incl. verzendkosten, incl. BTW 
 
 
 EUR 24,50 
 
-2,5%  *)
 
       "Starter - DVD"
 Official Binary-1 DVD 
 + Unofficial Extras DVD 
 incl. verzendkosten, incl. BTW 
 
 
 EUR 19,50 
 
-2,5%  *)

*) Op alle prijzen geldt een korting van 2,5% voor klanten die al eerder bij ons hebben besteld. Dit wordt automatisch verrekend.

Betalen

De bestelling wordt pas verzonden nadat de betaling is ontvangen. Dat kan op verschillende manieren:

Nederland:
Binnen Nederland zijn er twee mogelijkheden om te betalen:
1) Contant geld per post naar ons opsturen. Deze methode is snel, maar de TNT kan niet garanderen dat poststukken altijd aankomen.
2) Het bedrag via de normale procedure overschrijven naar onze bankrekening. NB: dit is dus geen automatische incasso, je moet het zelf doen. Merk op dat het in uitzonderlijke gevallen (afhankelijk van de bank) tot een week kan duren voor een overschrijving bij ons binnen is.

Buitenland:
Voor betalingen uit het buitenland zijn er meestal ook twee mogelijkheden:
1) Het bedrag in contanten (in euromunten/biljetten) per post naar ons opsturen; dit duurt meestal minder dan 7 dagen.
2) Vanuit landen in de Euro-zone die het betalingsverkeer hebben aangepast aan de Europese richtlijnen, kun je het bedrag ook overmaken naar onze Nederlandse bankrekening met een goedkope overschrijving (namelijk "EuroBasis/SHA" met BIC en IBAN). Let op: hiervoor moet doorgaans een speciaal formulier van de bank worden gebruikt. Internationale bankoverschrijvingen variëren sterk in overkomstduur, van enkele dagen tot enkele weken.
Overschrijvingen zonder BIC/IBAN en van buiten de Euro-zone zijn onacceptabel vanwege de zeer hoge kosten (EUR 15+ voor zowel zender als ontvanger).

In alle gevallen: precieze instructies (rekeningnummers, adressen) volgen na het plaatsen van de bestelling.

Donaties:
Alles wat je meer betaalt dan de berekende prijs wordt als donatie beschouwd. Tenminste de helft daarvan wordt doorgegeven aan het Debian project. De andere helft (of minder) zal het DDDI gebruiken ter promotie van Debian in Nederland en/of Europa. Als je een andere verdeling wilt, geef dat dan aan door middel van de commentaar-faciliteit op de volgende pagina.

Bestellen

Bestellen met ons geautomatiseerde bestelsysteem gaat gemakkelijk in 7 kleine stappen.

NB: Door te bestellen verklaar je dat je accoord gaat met de "zeer beperkte garantie"-voorwaarden.

KORTING:

Als je al eerder bij ons hebt besteld, vul dan het ordernummer van die bestelling in zodat de 2,5% korting verrekend kan worden.

Ook worden hiermee je adresgegevens uit ons archief gehaald en alvast ingevuld. Als die inmiddels zijn veranderd, kun je ze gewoon aanpassen.

Oude ordernummer:  

STAP 1:
Vul in wat je wilt bestellen:

Debian GNU/Linux 7.0 ("Wheezy"):
 
Standaard-sets:   Vul het aantal sets in:
 Starter-CD   Starter-DVD 
         i386:  
amd64:  
 
armel:  
armhf:  
ia64:  
mips:  
mipsel:  
powerpc:  
s390:  
s390x:  
sparc:  
 
"Losse" bestelling:   Vul de CD/DVD nummers en lettercodes in  (bijv: "1-5, 1, 9-14, X, LS"):
"X" = Extras   "LS" = Live CD Standard
"LG","LK","LL","LX","LR" = Live DVD GNOME / KDE / LXDE / XFCE / Rescue
  CD's    DVD's 
i386:     (1-68,X,LS)    (1-10,X,LG,LK,LL,LX,LR)
amd64:     (1-68,X,LS)    (1-10,X,LG,LK,LL,LX,LR)
 
armel:     (1-62,X)    (1-9,X)
armhf:     (1-62,X)    (1-9,X)
ia64:     (1-64,X)    (1-9,X)
mips:     (1-60,X)    (1-9,X)
mipsel:     (1-60,X)    (1-9,X)
powerpc:     (1-64,X)    (1-10,X)
s390:     (1-60,X)    (1-9,X)
s390x:     (1-63,X)    (1-9,X)
sparc:     (1-63,X)    (1-9,X)
 
kfreebsd-i386:     (1-61,X)    (1-9,X)
kfreebsd-amd64:     (1-62,X)    (1-9,X)
 
Source:     (1-46)    (1-8)
 
Multi-Arch:   aantal :
  i386-amd64 CD:
  i386-amd64-source DVD:

STAP 2:

Kies het land waar het pakketje heen moet worden gestuurd (voor berekening portokosten):

Land:  


(Wij versturen niet naar andere landen; het heeft geen zin om daarnaar te vragen.)

STAP 3:

Bereken de prijs met een druk op de knop.
Hiermee wordt nog geen bestelling geplaatst (dat is stap 7).

           
 

Vragen of opmerkingen? Mail naar info@dddi.nl